0286 210 01 07 info@caro.org.tr

17 Çanakkale 17 Proje Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi

Haberler

“17 Çanakkale -17 Proje” Tanıtım Toplantısı

 

Çanakkale Valiliği himayelerinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle gerçekleştirilen Çanakkale’nin marka değerini arttırmak, turizmini geliştirmek ve tarihi ve kültürel değerlerini korumak amacıyla üretilen 17 Çanakkale 17 Proje Tanıtım toplantısı Kolin Hotel’de gerçekleştirildi.

17 Çanakkale 17 Proje tanıtım toplantısına; Vali Orhan TAVLI, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,  Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, İl Jandarma Komutanı J. Albay Emrullah Büyük, Daire Müdürleri, Proje Koordinatörleri ve STK Temsilcileri katıldı.  

“17 Çanakkale 17 Proje” Tanıtım Toplantısı’nda Vali Orhan TAVLI ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından birer konuşma yapıldı. 

Vali Orhan TAVLI, “17 proje Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın içinde olduğu, desteklemeye çalıştığı kültür ve turizm projesi. Temsili olarak bu 17 proje, özellikle Troya Müze’mizin açılması nedeniyle Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından seçildi. 2018 yılında Güney Marmara Kalkınma Ajansı kaynaklarının yüzde 50’sini Çanakkale’ye tahsis etti. 2019-2020 yılında hayata geçecek projeler hepimizi heyecanlandırıyor ama ilimizde uygulanan devasa projelerin yanında bu projeler temsili projeler olarak kalmakta. Özellikle saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın katılımları ile 18 Mart 2017’de temelini attığımız 1915 Çanakkale Köprüsü dünya çapında bir vizyon proje. 1915 Çanakkale Köprüsü projesi ile bu tür projeler hayat bulmaya başladı. Çanakkale Ezine Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nden tutun yaklaşık 8 bin-10 bin iş, aş, istihdam sağlayacak Çanakkale Teknopark ve diğer projeler yapılan bu vizyon projenin Çanakkale’ye getirmiş olduğu daha köprümüz açılmadan ilimize katmış olduğu değerlerdir. Gelibolu feribot iskelesinin düzenlenmesi bile o vizyon projenin ilimize katmış olduğu değerdir” şeklinde konuştu.

2017 yılından bu yana yapılan bu çalışmalarda emeği geçen değerli katılımcılara şükranlarını ifade eden Vali Orhan TAVLI, “Biz burada projeleri hayata geçirmeye çalışırken Çanakkale milletvekillerimiz Ankara’da bütün kaynakları seferber ediyorlar ve en kısa zamanda en hızlı şekilde yaptığımız başvurular sonuçlandırılmakta, bu nedenle saygıdeğer Bakanlarımıza Çanakkale Milletvekillerine şükranlarımı, teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum” dedi.

Vali Orhan TAVLI “Söz konusu Çanakkale olunca, Çanakkale’de yapılan güzel hizmetler bir arada paylaşılması gündeme gelince konuşulacak anlatılacak çok şey var. Ama bugün biz sözün bittiği noktadayız. Nasıl 1915’te şanlı ordumuz, şanlı Mehmetçiğimiz destanlar yazdıysa, Çanakkale ruhu bu topraklarda doğduysa aynı Çanakkale ruhu ülkemizin korunması, ülkemizin terör örgütlerinden kurtarılması, terör örgütlerinin mazlum milletlere, insanlığa verdiği zararının bertaraf edilmesi nedeniyle aynı Çanakkale Ruhu, Barış Pınarı Harekâtı’nda da ayağa kalktı, bütün Çanakkale, Aziz Türk milleti,  devleti ile el birliği içerisinde Şanlı Ordumuz, Şanlı Mehmetçiğimiz destan yazmakta. Bu vesile ile Vatanımız için, Bayrağımız için, Devletimiz, Milletimiz için, kutsal değerlerimiz için canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Kahraman Gazilerimize minnet ve şükran duygularımı ifade ediyorum. Cenab-ı Allah’ım yüce Türk devletinin ve Aziz Türk milletinin yar ve yardımcısı olsun” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından GMKA’nın desteği, Çanakkale İl Özel İdaresi Eş Finansman Katkıları ile yürütülmüş olan son 2 yıl içinde yaklaşık 50 Milyon TL yatırım değerine ulaşan;

“Çanakkale Destinasyon Yönetimiyle Markalaşıyor Projesi;

Çanakkale Valiliğinin himayelerinde, Çanakkale’deki tüm turizm paydaşlarının katkısı ve ortak aklıyla Çanakkale, bir bütün şeklinde tüm dünyaya tanıtılıyor. Çanakkale’nin Türkiye’de önde gelen kültür ve sosyal turizm merkezlerden biri haline getirilmesi, bir turizm destinasyonu olarak; dünya çapında örnek bir merkez haline getirilmesi ve uluslararası ölçekte turizm sektöründen alınan payın artırılması amaçlanan proje ile Çanakkale markası oluşturularak Çanakkale’nin kalkınmasına yönelik yönetişim mekanizmasının kurulması ve sürdürülebilir bir modelin hayata geçirilmesi hedefleniyor. 

 2018 Troya Yılı Tanıtım Çalışmaları Projesi;

2018 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Troya Yılı olarak ilan edilmiş ve bu çerçevede hem Türkiye’de hem de dünya genelinde spor, kültür, sanat, bilim ve eğitim gibi farklı temalarda çok sayıda etkinlik, toplantı ve festivaller gerçekleştirilmiştir. 2018 Troya Yılı çalışmaları sayesinde dünya genelinde birçok ülkede eğitim müfredatlarında da yer alan ve bu bölgeden çıkan değerlerin tanınması ve dünya turizminde hak ettiği yere gelmesi için topyekûn bir tanıtım ve iletişim stratejisi yürütülmüş ve çalışmalar halen devam etmektedir.

H.M.S. Majestic Batığının Dalış Turizmine Açılması Projesi;

GMKA desteği, Çanakkale İl Özel İdaresi Eş Finansman katkılarıyla  Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından  4.677.394,10 TL bedel ile yürütülen H.M.S. Majestic Batığının Dalış Turizmine Açılması Projesi. Çanakkale turizmde iddialı projelerle Türkiye’nin ve Dünyanın dikkatini çekiyor. Çanakkale Savaşları sırasında Majestic Batığı, turizme açılıyor. Proje ile “Sualtı Kültürel Mirası” olarak tanımlanan Majestic Batığı, etkin biçimde korunacak ve yenilikçi yöntemler kullanılarak dört mevsim dalış turizmine hizmet ederek Çanakkale dalış turizmi kapsamında yeni bir turizm destinasyon bölgesi olacak.  Aynı zamanda proje Çanakkale Muharebeleri esnasında batmış olan gemilere ilişkin bilimsel amaçlı yapılmış olan ilk çalışma olarak da dikkat çekecek.

Troya Tarihi Milli Parkı Karanlık Liman – Bisiklet Yolu ve Çevre Düzenlemesi Projesi;

GMKA’nın desteği, Çanakkale İl Özel İdaresi Eş Finansman Katkılarıyla Troya Tarihi Milli Parkı Karanlık Liman – Bisiklet Yolu ve Çevre Düzenlemesi Projesi. Üzerindeki antik kentler ve sahip olduğu doğa ve görsel peyzaj özellikleriyle önemli bir yerde bulunan Troya Tarihi Milli Parkı ile Çanakkale il merkezini birbirine bağlayan karanlık liman, tarihi ve rekreasyonel özellikleri öne çıkan yeni bir proje ile dönüştürülecek. Karanlık liman yolunda oluşturulması planlanan bisiklet yolunun uluslararası bisiklet yol ağına eklenerek bölge dünyaya tanıtılacak, antik tarih, tabyaları ve kıyı şeridini içerisine alan güzergah, alandaki zengin tarımsal üretimin tanıtımına ve agroturizmin gelişimine katkı sağlayarak bölge halkını kalkındıracaktır.
 
Anadolu Mirası: Troas Kültür Rotaları Projesi;

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla, Antik Troas bölgesine ev sahipliği yapan Çanakkale’de doğaya zarar verilmeden, yüzlerce yıldır var olan yürüyüş patikaları ile bölge köyleri, antik şehirleri, tarihi ve doğal mekânlar birleştirilecek. Dünyada çok bilinen, evrensel bir marka değeri bulunan, tarihi ve kültürel temaları içinde barındıran, toplamda 2 denizi, 2 yarımadayı, 2 körfezi, 2 adayı, 2 dağı, 1 boğazı, 47 antik kenti içine alarak 11 ilçe ve 80 köyden geçerek bütünsel 19 etabıyla yaklaşık 800 km’lik, 2 kıtayı birleştiren bir turizm destinasyonuna sahip dünyanın ilk ve tek yürüyüş parkuru Çanakkale’de hayata geçirilecek.

Tarihi Su Kemeri’nin İhyası Projesi;

Çanakkale İl Özel idaresince, Çanakkale’de bulunan ve M.Ö. 31- M.S. 68 İulius - Kladiuslar dönemine ait olduğu tahmin edilen tarihi su kemeri turizme kazandırılıyor. Tarihi Su Kemerinin İhyası Projesi’yle Çanakkale turizmin geliştirilmesi, destinasyonlarının arttırılması, tarih ve doğa odaklı alternatif turizm merkezlerinin oluşturularak turizm sektöründen alınan payın artırılması hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesiyle Çanakkale’yi yıllık ortalama 20 bin yerli ve yabancı turistin daha ziyaret etmesi öngörülüyor. 

Kadırga Sahili Yol ve Aydınlatma Düzenlemesi Projesi;

Ayvacık Kaymakamlığınca yapılan çalışmalarla, Çanakkale’nin önemli turistik merkezi Ayvacık’ta bulunun Kadırga Sahili,  yaklaşık 2 Milyon TL değerindeki yatırımla daha güçlü bir turizm kimliğine kavuşacak. Kadırga Sahili Yol ve Aydınlatma Düzenlemesi Projesi; Assos Antik kentine komşu Kadırga Koyu’nda ve çevresinde kanalizasyon, aydınlatma, gezinti yolları ve çöp toplama sistemlerinin kurulması ve yenilenmesiyle, tüm yıl boyunca tercih edilen, marka değeri yüksek, gelişen bir turizm destinasyon olması hedefleniyor. 

Troya Müzesi 3D Projeksiyon Mapping Projesi;

Troya Müzesi tarafından yapılan çalışmalarla, Bir dünya mirası olan Troya’nın hikâyesi modern müzecilik yöntemleriyle yeniden anlatılıyor. Troya Müzesi’ne yapılacak 3D Mapping uygulamasıyla Çanakkale’nin Kültür Turizmine katkı sağlayarak Troya Müzesi’nin tanıtımının sağlanması ile Troya’ya yeni bir turizm ürünü kazandırılması hedefleniyor. 2 Milyon TL bütçesi olan projede ziyaretçilere bildiklerini yeniden keşfetme ve deneyimleme imkanı sunulucak. 

Zeytinin Tarihsel Serüveni: Gülpınar Zeytinyağı Müzesi Projesi;

Ayvacık Kaymakamlığınca yapılan çalışmalarla,  Çanakkale’nin en önemli tarımsal ürünlerinden zeytin ve zeytinyağı hak ettiği değere ulaşıyor. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi, Gülpınar köyünde yapılacak 1,5 Milyon Türk Lirası değerindeki bu proje ile sosyo-kültürel ve turizm anlamında kesintisiz ve sürdürülebilir pozitif etki yaratmak hedefleniyor.  Bu doğrultuda restore çalışmalarıyla müze haline getirilecek yapıyla yakınında bulunan Apollon Smintheion ören yerine gelecek ziyaretçiler için yeni bir çekim merkezi oluşturulacak. Müze hem geleneksel zeytinyağı müzesi şeklinde işlevlendirilecek hem de ziyaretçilere geleneksel zeytinyağı üretim safhaları sunulacak.

Lampsakos’tan Lapseki’ye Sahil Bandı Düzenlemesi Projesi;

Lâpseki Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla, 1915 Çanakkale Köprüsü ile yıldızı parlayan Lapseki, şimdi tarihsel kimliği ve şehir mimarisiyle başka bir yüze kavuşuyor. 1,5 Milyon TL değerindeki Lampsakos'tan Lapseki'ye Projesi’yle, sahil şeridinde ziyaretçiler kronolojik bir tarihi yolculuğuna çıkıyor. Helenistik Dönem, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi olarak 3 ana etapta planlanan proje ile şehir merkezinde 73 bin metrekarelik sahil şeridinde düzenleme yapılması hedefleniyor.

Çardak Ticaret Merkezi Yapımı Projesi;

GMKA’nın desteği, Çanakkale İl Özel İdaresi Eş Finansman Katkılarıyla toplam maliyeti; 8.690.000.00 TL proje bedelli Çardak Ticaret Merkezi Yapımı Projesi. Çanakkale’nin mega projesi 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Çanakkale ekonomisine olumlu katkıları ortaya çıkmaya başlıyor. Köprünün yapımından sonra ortaya çıkacak Lapseki ve çevresinin lojistik merkez kimliğinin değerlendirilmesi, gıda ve tarım sektöründe marka değerinin yükseltilmesi amacıyla Çardak Ticaret Merkezi yapılıyor. Çok fonksiyonlu olarak tasarlanan ticaret merkezinde yöresel ürünlerin pazarlanması için gerekli imkânların yaratılması, girişimcilik ve markalaşmanın geliştirilmesi, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insanların yetişmesine yönelik mesleki eğitimler verilmesi ve sosyoekonomik altyapının güçlendirilmesi ile işletmeler arasında işbirliği ağlarının geliştirilmesi hedefleniyor.

Lâpseki Geleceğine Koşuyor Projesi;

Lâpseki Köylere Hizmet Götürme Birliğince yapılan çalışmalarla, Çanakkale sadece tarihi ve kültürel turizm alanlarıyla değil jeotermal kaynaklarıyla da öne çıkıyor. Lâpseki Geleceğine Koşuyor Projesi ile Çanakkale’nin termal turizmden aldığı payı artırmak, bölgenin kalkınmasına destek vermek, bölgenin turizm faaliyetleri ile marka değerinin ve turizm altyapısının güçlendirilmesine katkı sağlamak amaçlanıyor. Bu proje ile birlikte, Kocabaşlar jeotermal sahasındaki mevcut doğal çıkış yakınlarında jeotermal sondaj yapılacak, eski doğal çıkışlı havuz restore edilerek termal tesis kurulacak, Kocabaşlar köyü ve civar köylerin ekonomilerine katkı sağlanacak. 

Tarihi Seferşah Hamamı’nın Kent Müzesine Dönüştürülmesi Projesi;

Ezine Kaymakamlığınca yapılan çalışmalarla, Ezine’de bulunan tarihi Seferşah Hamamı müzeye dönüştürülüyor. Mimari tasarım ve proje çalışmaları uzman tarihçi, Bakanlık müzecilik uzmanları ve deneyimli restorasyon uzmanları tarafından yapılan Seferşah Hamamı, yapılacak ek tesislerle ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte, her türlü detay düşünülerek planlanıyor. Seferşah Hamamı projesinin yanında dört dilde hazırlanacak Saklı Hazine Ezine rehberiyle, ilçe turizmde söz sahibi olmak istiyor. 

Tarihi Seyrediyorum: Kilitbahir Seyir Terası Projesi;

Eceabat Kaymakamlığınca yapılan çalışmalarla, Tarihi yarımadadaki yeni yatırımlarla tarihi varlığımız ve turizmimiz gelişiyor. Eceabat’ta bulunan Kilitbahir’de tarihi öneme haiz tek bonetli bir tabya ile telgrafhanenin bulunduğu ve denizden 120 metre yükseklikte boğaza hâkim panoramik manzarasıyla yeni bir seyir terası oluşturuluyor. Projemiz kapsamında tabyanın bakım ve onarımı yapılarak ziyarete açılacak ve tarihi alana yeni bir nokta kazandırılacak. Böylece ziyaretçilerin,  ziyaret süresi uzatılarak bölgeye yeni bir turizm ürünü eklenecek ve Kilitbahir’e önemli bir ekonomik katma değer kazandırılacak.

OPET Troya Tevfikiye Arkeoköy Rehabilitasyon Projesi;

OPET tarafından yapılan çalışmalarla, Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo- köye dönüştürüldü. Çanakkale’nin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm açısından kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her ögesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmaya gönüllü olan OPET’in Tevfikiye Köyü ile bu çalışmalarına başlamasına etken olan en önemli nokta, Dünya kültür hazinesi Troya Ören Yeri ve Troya Müzesi’ne gidecek olan ziyaretçilerin bu köyün giriş yolunun önünden geçecek olması oldu. Tevfikiye’yi bu ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve Troya tarihinden motiflerin görülebileceği bir köy haline getirmek amaçlandı. Köyün bir yandan restorasyonu devam ederken bir taraftan da köy halkına yönelik olarak Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle farklı başlıklarda kurslar başlatıldı ve bölgede sosyal yaşam kalitesi yükseltildi. OPET, Tevfikiye Köyü’nün bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirilmesi hedefleniyor.” 17 Projenin tanıtım filmleri izlendi.

Tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından “17 Çanakkale 17 Proje” Tanıtım Toplantısı’nda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Sanat Tarihi Uzmanı Yusuf Kartal tarafından, H.M.S. Majestic Batığının Dalış Turizmine Açılması Projesi hakkında katılımcılara bilgi verildi; 

OPET Kurumsal İletişim Müdürü Ayşenur Aydın tarafından, OPET Tarihe Saygı Projesi ve OPET Troya Tevfikiye Arkeoköy Rehabilitasyon Projesi hakkında katılımcılara bilgi verildi; 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Portföyü proje sorumlusu Büşra Çelik ve Troya Kültür Rotası Proje Koordinatörü Deniz Erbaş tarafından Anadolu Mirası: Troas Kültür Rotaları Projesi hakkında katılımcılara bilgi verildi; 

Çanakkale Marka Kent ve Destinasyon Pazarlama Projesi Türkiye Direktörü Nazlı Kaya tarafından, Çanakkale Marka Kent ve Destinasyon Pazarlama Projesi hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Yapılan bilgilendirmelerin ardından “17 Çanakkale 17 Proje” Tanıtım Toplantısı verilen kokteyl ile son buldu.
 
Yönetim kurulumuzdan Başkan Ü.Cihan Müşterioğlu katıldı

 

ÇANAKKALE BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI