0286 210 01 07 info@caro.org.tr

Balıkesir Sındırgı'da bulunan Kışla Müze Han restorasyonu tamamlanarak açıldı

Haberler

Balıkesir Sındırgı'da bulunan Kışla Müze Han açıldı

 

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Üniversitesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliğiyle restorasyonu tamamlanıp turizme kazandırılan “Kışla Müze Han” törenle hizmete girdi. “Sındırgı Redif Kışlası“ olarak 1897 yılında inşasına başlanan yapı Tanzimat ve Islahat Fermanlarının yayınlanması üzerine Osmanlı Devletinde askeri teşkilatlanmanın hız kazandığı dönemde yerel halkın bağışları ile 1899 tarihinde tamamlanan tarihi bina bugün Kışla Müze Han olarak vatandaşların hizmetine sunuldu.

 

ÇARO olarak desteklediğimiz proje Sındırgı ilçesinde 120 yıl önce askeri kışla olarak inşa edilen bina, restore edilerek modern müzeye çevrildi. İki katlı tarihi “Kışla Müze Han” kültürel değerlerle otantik bir havada konaklama yapabilmesi için aynı zamanda butik otel hizmeti de verecek.

 

Kışla Müze Han’da yöreye ait çeşitli etnografik ve tarihsel değeri olan materyaller sergileniyor. Kışla Müze Han’ın açılışına; Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Milletvekili Av. Belgin Uygur, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sındırgı Kaymakamı Zafer Oktay, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tarık Hekimoğlu, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu,  Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreter vekili Abdullah Güç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreninde konuşan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Kışla Müze Han’ın Sındırgı’ya kültür ve turizm açısından önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.

 

“BU SIRA DIŞI MÜZEYİ GÖRMELİSİNİZ “

 

Balıkesir’in doğal ve tarihi güzellikleriyle Türkiye’nin nadide yerlerinden biri olduğuna vurgu yapan Vali Ersin Yazıcı ise, “Sındırgı ile özdeşleşen ve sembol olabilecek bu eseri canlandırdıkları için tüm çalışma ekibini tebrik ediyorum. Tarım ve Hayvancılık değerlerimizle birlikte Balıkesir’de turizmle de öne çıkmamız ve kazanmamız gerekiyor. Balıkesir’in tanıtımına katkı sunanlara teşekkür ediyorum. Hem Sındırgı’mıza hem de Balıkesir’imize hayırlı olsun” dedi.

 

GELECEK KUŞAKLARA MİRAS TAŞIMAK İSTİYORUZ

 

Tarihi binaların amacına uygun biçimde restore edilerek tekrar hizmete geçmiş olmasından duyduğu heyecanı dile getiren Vali Yazıcı, “Bu binanın korunması, hizmete sunulması, sahip çıkılması aynı zamanda Balıkesir’e, Sındırgı’ya sahip çıkmaktır.  Bugün Sındırgı’ya geldik ve Sındırgı olduğundan öte çok daha güzel gerçekten bu tarihi dokuya sahip çıkılması, yeniden canlandırılması, turizm acısından çok önemli olmuştur. Sındırgı’ya çok büyük bir turizm potansiyeli kazandıracağından şüphemiz yok. Yani biz daha önce de Sındırgı’nın bu açıdan yüksek bir turizm potansiyeline sahip olduğunu biliyorduk ama şu anda tarihi dokunun yeniden canlandırılması ve hayata geçirilmesi Sındırgı için, büyük bir çalışma ve tarih acısından da Balıkesir açısından da önemli bir gelişme. Daha çok yöresel ürünlere, ağırlık vermemiz lazım buranın kültürünü, buranın tarihini, buranın lezzetini gelen misafirlere tattırmamız lazım” dedi.

 

YOLUNUZ DÜŞERSE MUTLAKA UĞRAYIN

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sındırgı’ da Kışla Müze Han ve Butik Otel’i ilçeye kazandıran Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve emeği geçen herkese teşekkür edip kutladı.  AK Parti Balıkesir Milletvekili Av. Belgin Uygur ise, “Sındırgı Belediyemiz tarafından açılan hem kültür hem turizm açısından ilçemize önemli katkısı olacak Kışla Müze Han’da emeği geçenlere ve Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş ‘a teşekkür ederiz. Yolunuz güzel ilçemiz Sındırgı’ya düşerse buraya mutlaka uğrayın. Hem müze hem butik otel olan ve geleneksel şekilde tasarlanan odalarda tarihe kısa bir yolculuk yapacaksınız. Bu tarihi binayı restore ederek ilçemize kazandıran Sındırgı Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş’a teşekkür ederiz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kışla Müze Han, Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Milletvekili Belgin Uygur, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve diğer davetliler tarafından dualar eşliğinde kurdelesi kesilerek hizmete açıldı.

 

Yönetim Kurulumuzdan Başkan Ümit Cihan Müşterioğlu katıldı

 

ÇANAKKALE BÖLGESEL TURİST REHBERLERİ ODASI